6 feiten over het gebruik van de Autolaadkraan

Een zware lading wordt gelost door middel van autolaadkranen

U bent het waarschijnlijk met ons eens als wij zeggen dat een autolaadkraan een zeer handig hulpmiddel is om op locatie zaken te kunnen verplaatsen en vervoeren. Maar wees bedacht op de risico’s en wettelijke eisen die kleven aan het gebruik! Hieronder leggen wij u uit waar u op moet letten wanneer u gebruik maakt van de autolaadkraan.

Infographic met feiten over de autolaadkraanUw autolaadkraan niet gecertificeerd? Dan mag u hem niet gebruiken!

Omdat een autolaadkraan zware ladingen hoog kan hijsen en verplaatsen, zijn er gevaren verbonden aan het werken met de autolaadkraan. Om deze reden moet de autolaadkraan regelmatig aan een controle onderworpen worden.

Voordat de autolaadkraan in Europa ingezet mag worden, moet hij een typegoedkeuring ondergaan zoals vastgelegd in de Europese richtlijn 89/392/EEG. Nadat de autolaadkraan in gebruik is genomen, moet deze zoals in het Warenwetbesluit machines één keer per 12 maanden gekeurd worden.

En er zijn in Nederland best veel Autolaadkranen:

De verkoop van autolaadkranen gaat gestaag door

Per jaar worden ongeveer 1.500 autolaadkranen verkocht. Hierbij is een autolaadkraan met een hefvermogen van 45 ton en meer geen uitzondering. Het gaat hier dus om een flink aantal laadkranen, die met een hoog hefvermogen ook goed getraind bedienend personeel vereisen.

De arbowet verplicht bedienend personeel een certificaat te hebben

In artikel 8, hoofdstuk 2 van de arbeidsomstandighedenwet staat beschreven dat: “aan de werknemers doeltreffend en aan hun onderscheiden taken aangepast onderricht wordt vertrekt met betrekking tot de arbeidsomstandigheden”. Dit betekent in de praktijk dat het verplicht is om gecertificeerd met de autolaadkraan te werken.

Een autolaadkraan mag niet bediend worden door personen onder de 16 jaar

Personeel onder de zestien jaar mag een autolaadkraan niet bedienen. Maar ook werknemers ouder dan zestien mogen niet zomaar een autolaadkraan bedienen. Lid 5 van artikel 8 (hoofdstuk 2) van de arbeidsomstandighedenwet stelt namelijk dat bij werknemers onder de achttien altijd een toezichthouder aanwezig of direct oproepbaar moet zijn.

Een opleiding ‘Autolaadkraan’ gaat verder dan de wettelijke kaders

Om überhaupt met de autolaadkraan te mogen werken is een certificaat nodig. De opleiding voor dit certificaat gaat echter verder dan alleen de wettelijke eisen die gesteld worden. Zo leren cursisten te controleren of de autolaadkraan zelf nog wel gecertificeerd is.

Er wordt tijdens een opleiding ook dieper ingegaan op welke autolaadkranen er zijn. U zult misschien een opleiding volgen omdat u met een type werkt dat al voorhanden is, maar met een certificaat ‘autolaadkraan’ bent u dus breder inzetbaar.

U leert ook algemeen toepasbare kennis, zoals het verdelen van lasten door middel van een diagram. Dit kan ook goed van pas komen tijdens het werken met bijvoorbeeld een heftruck!

Een certificaat van A.L.P. opleidingen voor de autolaadkraan is vijf jaar geldig

Wanneer u bij A.L.P. opleidingen de cursus ‘autolaadkraan basis’ volgt voldoet u niet alleen aan alle eisen zoals hierboven gesteld; u ontvangt ook nog eens een certificaat dat vijf jaar geldig is. U werkt veilig en bewust, maar ook efficiënt.

Waar wacht u nog op? Vraag vrijblijvend een prijs aan via het formulier op de pagina van de cursus of stuur direct een e-mail naar info@alpopleidingen.nl voor meer informatie.