Een stapel papier

We zien bij A.L.P. wekelijks natuurlijk veel cv’s voorbij komen. We gaan je hier wat tips geven die je zullen helpen bij het maken van een cv dat net dat beetje extra heeft en ervoor zorgt dat je opvalt tijdens selectieprocedures.

Een opvallend cv maken is moeilijk. Werkgevers zien er voor iedere uitstaande vacature veel voorbij komen en het is moeilijk nou net dát cv te maken dat direct opvalt en een goede indruk maakt. Een goed cv maken is alleen niet zo lastig als het lijkt. Je kunt zelf makkelijk een cv maken dat opvalt als je de volgende stappen volgt.

Hoe moet je cv er uit zien?

Bij A.L.P. zien we wekelijks allerlei cv’s voorbij komen met een verschillende vormgeving. Sommige mensen denken dat er maar één goede vormgeving is. Dat is absoluut niet waar. Het is juist fijn dat niet iedereen dezelfde vormgeving gebruikt, dat maakt het makkelijk om de cv’s van elkaar te onderscheiden.

Waar je wel op moet letten, is dat je cv minimaal een aantal zaken bevat. Dat is dan ook ons volgende punt.

Wat moet er op mijn cv staan?

Het volgende moet je minimaal vermelden op je cv:

 • Personalia: a.w. gegevens
 • Foto: Een goede pasfoto met rustige achtergrond
 • Profiel: Wie ben jij? Wat voor karakter heb jij?
 • Werkervaring: Waar heb je gewerkt? Laatste werkgever bovenaan.
 • Opleidingen: Welke opleidingen en cursussen heb je gevolgd?
 • Talen: Zijn er talen waar je sterk in bent?
 • Competenties: Wat zijn jouw goede eigenschappen, wat maakt jou de juiste kandidaat?
 • Hobby’s / nevenactiviteiten: Wat doe je in je vrije tijd? Vrijwilligerswerk?

We zullen deze punten hieronder nog wat verder toelichten.

De foto

Een eerste indruk is altijd belangrijk, ook al in het een foto. Wij zien regelmatig foto’s voorbij komen op cv’s waar mensen op een strandlaken liggen met een cocktail in hun hand of juist op de foto gaan tijdens een feestje. Dit soort foto’s horen natuurlijk niet op een cv. Een nette pasfoto, waar je verzorgd op staat is voldoende.

Infographic met punten die op een cv moeten staan

Duidelijke opmaak en indeling

Zorg ervoor dat je cv netjes is ingedeeld met een duidelijke scheiding tussen bovenstaande onderdelen. Zorg dat je bij werkervaring duidelijke termen gebruikt en kort en bondig formuleert. Als je een cv opstuurt met grote stukken tekst mis je de kans om eruit te springen. Sluit met je werkervaring zoveel mogelijk aan op de vacature waar je op solliciteert.

Talen

Vermeld geen talen waar je helemaal niet goed in bent, je kunt beter aangeven wat je wel enigszins beheerst. Als je tijdens een gesprek door de mand valt wanneer je een taal die je aangeeft te kunnen spreken helemaal niet goed beheerst zaai je ook twijfel over de rest van je cv.

Profiel / Competenties

Bij de onderdelen “profiel” en “competenties” is het juist van belang aan te geven waar je sterk in bent. Wat drijft jou, wat zijn je ambities? Laat een positieve indruk achter.

Even alles nog een keer op een rijtje

Nog één keer alle tips overzichtelijk op een rijtje:

 • Je hoeft niet gebonden te zijn aan een vaststaande vormgeving.
 • Zorg dat je cv minimaal de zaken bevat zoals we hierboven aangeven.
 • Zorg voor een nette pasfoto. Geen foto’s van jezelf in de kroeg of op het strand!
 • Zorg dat de opmaak duidelijke scheiding aanbrengt tussen de verschillende onderdelen van je cv.
 • Vermeld geen talen die je niet goed beheerst.
 • Laat een positieve indruk achter.

Heb je met behulp van deze stappen een top-cv gemaakt? Laat het ons weten en stuur het in! Wij gaan dan op zoek naar een passende functie voor jou!