Je zult tijdens het zoeken naar een nieuwe baan vast wel eens de term ‘motivatiebrief’ hebben zien staan. Wij leggen je precies uit wanneer je een motivatiebrief moet schrijven en vooral: hoe je een goede motivatiebrief schrijft.

Wat is een motivatiebrief en wanneer moet ik er een maken?

Het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief is niet groot en de twee lijken op het eerste gezicht nogal op elkaar. De verschillen moet je dan ook in de details zoeken. Een sollicitatiebrief geeft vooral inzicht in je professionele leven. Wat is je opleidingsniveau en waarin ben je opgeleid? Wat is je werkervaring en wat zijn je sterke en zwakke punten op professioneel gebied?

Een motivatiebrief is wat persoonlijker. Je gaat wat meer in op je persoonlijke situatie en de reden dat je jezelf als persoon goed bij de functie vindt passen. Maar niet alleen bij de functie. Er wordt ook verwacht dat je vertelt waarom je jezelf goed bij het bedrijf vindt passen.

Wat moet je niet in een motivatiebrief zetten?

Dat een motivatiebrief persoonlijk is, betekent niet dat je er je levensverhaal in op moet schrijven. Je kunt kort wat dingen aanhalen, zoals waar je geboren of opgegroeid bent, maar vertel niet hoe je je partner hebt leren kennen. Behalve als die kennismaking een van de redenen is dat je jezelf geschikt vindt voor de functie of voor het bedrijf natuurlijk.

Wat hoort er wel in een motivatiebrief?

Ten eerste: schrijf je eigen brief, kopieer geen motivatiebrief van internet. Je kunt best inspiratie opdoen, maar een motivatiebrief is persoonlijk en moet dus ook door jou persoonlijk geschreven worden. Niemand heeft exact jouw persoonlijke situatie dus je moet je eigen motivatiebrief schrijven.

Vertel waarom je überhaupt een baan zoekt. Je kunt bijvoorbeeld gemotiveerd zijn om te werken omdat je jezelf nuttig wilt voelen of graag nieuwe mensen wilt leren kennen.

Schrijf ook op hoe je de vacature gevonden hebt. Misschien heb je er wel over gehoord via een vriend(in) of kennis.

Hierna vertel je wat over jezelf. Wat doe je als je niet aan het werk bent, heb je hobby’s (en zo ja: welke), wat doe je om te ontspannen? Waar liggen je persoonlijk sterke punten? Zoals gezegd is het niet de bedoeling om je hele levensverhaal te gaan vertellen, maar wel om iets meer van jezelf te laten zien.

Als laatste vertel je waarom jij interesse hebt in de functie of in het bedrijf. Vertel dus niet zozeer waarom jij jezelf geschikt vindt, maar schrijf vanuit jouw motivatie. Wat lijkt jou zo leuk aan de functie en aan het bedrijf?

Nu nog een leuke vacature

Goed, nu weet je hoe je een knaller van een motivatiebrief schrijft. Nu nog een passende vacature. Kijk daarvoor eens op https://alpflex.nl/ik-zoek-werk/. Wij hebben altijd een flink aantal uiteenlopende vacatures uitstaan, wie weet vind jij hier je volgende uitdaging!