De theorie-examens, de cursussen ‘Alcohol’ en ‘Verantwoord rijgedrag’, beroepstheorie-examens en de klassikale theoretische nascholing voor beroepschauffeurs gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 maart niet door bij het CBR. Deze maatregel tegen corona was eerder al uitgebreid van 15 december tot en met 2 maart.

We kunnen ons voorstellen dat er heel veel vragen zijn over de rijexamens, opleidingen en alle andere maatregelen tijdens deze lockdown-periode. Ook heeft de logistieke branche hiermee te maken i.v.m. het bijscholen van de chauffeurs. Wat gebeurt er met mijn verlopen rijbewijs? Ik moet mijn code 95 verlengt hebben maar dat gaat niet i.v.m. de lockdown? Wij hebben op rij gezet wat er bij het CBR besloten is:

  • De theorie-examens, tussentijdse toetsen en rijtesten gaan in ieder geval tot en met dinsdag 9 maart niet door bij het CBR.

Verlenging rijbewijzen en code 95

Voor rijbewijzen en de code 95 die verliepen of gaan verlopen geldt:

  • Het rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: het rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021
  • Het rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: het rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig
  • Het rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: het rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig.

Er is een groot aantal chauffeurs dat een rijbewijs/code 95 heeft met een verloopdatum op 10 september 2021. Daarom verkent het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de haalbaarheid van een aanvullende verlenging van de rijbewijzen/code 95 met een verloopdatum na 1 juli 2021.

Voor wie geldt de regeling?

De regeling geldt voor iedereen met een Europees rijbewijs. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar één of drie jaar geldig zijn. Wel vragen we aan iedereen om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat de medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.