Je kunt van ons al leren hoe je een cv maakt dat van de stapel springt. Maar dan heb je alleen nog maar een gesprek, nog geen baan. Hoe zorg je ervoor dat je goed voor de dag komt tijdens je sollicitatiegesprek?

Je hebt met onze tips een cv gemaakt dat indruk heeft gemaakt en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar nu weet je eigenlijk niet zo goed wat je moet doen! Het kan spannend zijn en door de zenuwen kun je misschien niet op je best voor de dag komen. Hoe bereid je je goed voor en zorg je dat je tijdens een sollicitatiegesprek dezelfde goede indruk achterlaat als je cv deed?

Kleed je netjes en verzorgd

De eerste indruk kun je nooit meer overdoen. Je uiterlijk is het eerste dat iemand ziet. Natuurlijk draait het om wie je bent, maar het kan geen kwaad om een goede eerste indruk te maken. Zorg daarom dat je netjes gekleed bent. Natuurlijk hoef je geen stropdas om, maar draag geen klompen of versleten schoenen of broeken met vlekken of gaten er in. Heb je een overhemd? Trek dat dan aan en laat het niet over je broek heen hangen.

Wees niet te vroeg en niet te laat

Het klinkt raar maar als je te vroeg op een sollicitatiegesprek verschijnt kan dat tot ongemakkelijke situaties leiden. Kom daarom niet een uur vooraf naar de afspraak. Een kwartier vooraf aanwezig zijn is ideaal. Wat je ook doet, wees zeker niet te laat. En als je toch te laat bent door bijvoorbeeld uitvallende treinen, laat dit dan altijd zo snel mogelijk even weten.

Neem een kopie van je cv en een pen mee

Je hebt je cv natuurlijk in je hoofd zitten, maar er kunnen altijd details zijn waar een werkgever een vraag over heeft. Staan die details je dan altijd helder voor ogen? Misschien, maar waarschijnlijk niet. Neem daarom altijd een kopie van je cv mee waar je zelf op kunt spieken. Als tijdens een gesprek blijkt dat er ergens een fout in je cv zit kun je door direct een aantekening te maken laten zien dat je serieus met je cv bezig bent.

Zit rechtop en kijk je gesprekspartner regelmatig aan

Heb je weleens een gesprek gevoerd met iemand die tegenover je zat, onderuit geschoven en naar de grond starend? Dat komt niet echt geïnteresseerd over. Zorg daarom dat je altijd een actieve houding aanneemt tijdens een gesprek. Zit rechtop en maak regelmatig oogcontact, zo maak je een goede indruk.

Lees je vooraf in

Interesse tonen in het bedrijf waar je gaat solliciteren laat een goede indruk achter. Bekijk daarom de avond voor je gesprek de website van het bedrijf. Lees wat de sterke punten van het bedrijf zijn en benadruk tijdens het gesprek hoe jij een aanvulling op die sterke punten kan zijn. Laat merken dat je je ingelezen hebt.

Praat niet slecht over je oude werkgever

Misschien zit je nog vol frustratie over hoe het bij je oude werkgever ging of zijn jullie slecht uit elkaar gegaan. Wat je ook doet, begin geen tirade of negatief verhaal over je oude werkgever. Dat laat eerder een slechte indruk van jou achter dan van je ex-werkgever. Als er naar gevraagd wordt, stel je dan neutraal op en zeg bijvoorbeeld dat je er een fijne tijd hebt gehad, maar dat het tijd werd voor iets anders.

Vertel over jezelf

Als je ergens gaat werken, moet je ook een beetje in het team passen. Vertel dus ook iets over jezelf. Wat zijn je hobby’s, doe je aan sport of houd je van reizen? Een werkgever wil ook graag weten wat voor persoon hij of zij tegenover zich heeft zitten.

Toon interesse

Als laatste: toon ook interesse in je gesprekspartner. Vraag eens hoe lang hij of zij er al werkt, wat diegene hiervoor gedaan heeft of wat zijn of haar achtergrond is. Het is altijd fijn als iemand ook interesse in jou toont. Een sollicitatiegesprek draait niet alleen om jou, ook om de werkgever.

En nu solliciteren!

Met de tips hierboven en onze eerdere tips over het maken van een goed cv ga je goed voorbereid aan de slag. Nu nog een vacature vinden! Kijk dan eens op https://alpflex.nl/ik-zoek-werk/ om ons actuele vacature aanbod te zien.